[...] orzechowego znajdziesz: Liczba kalorii: ok. 590 Białko: 24 g Węglowodany: 22 g Tłuszcz: 50 g Błonnik: 7 g A do tego: kwas foliowy, witamina E, magnez oraz cynk. Sery Sery to produkty mleczne i oprócz tego, że smaczne, to bogate w białko (ale i w tłuszcz, więc uwaga na kalorie!), witaminy i minerały. Ze względu na mnogość gatunków, wartości [...]
[...] poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: Naturalne, czyli dobre dla odchudzania Nie. Posługujesz się błędnym tokiem rozumowania. Naturalne produkty mogą być niesamowitą bombą energetyczną. Przykład: miód, skoncentrowane źródło węglowodanów o szybkiej kinetyce. W praktyce miód nie różni się niczym od cukru [...]
[...] niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale możliwa do realizacji. Z pewnością nie powinna być formą diety odchudzającej. Stosuje się ją w celu określenia, które produkty mają negatywny wpływ na nasze dolegliwości żołądkowe wynikające z IBS. Zwykle nie wszystkie z nich powodują bóle, a wiele z nich jest bardzo wartościowa, jeśli [...]
[...] Carb, nie powinny wystąpić żadne niechciane powikłania. Jednakże, jeśli nie zadbamy o odpowiednią suplementację, zejdziemy zbyt nisko z ilością węglowodanów, nie zadbamy o produkty o właściwościach alkalizujących, błonniku czy nawodnieniu – dieta może prowadzić do szeregu nieprzyjemnych skutków ubocznych. Do negatywnych skutków diety Low Carb [...]
Większość świata fitness wyeliminowała ze swojego menu żółtka jaj, pozbawiając się tym samym tego, co w jajkach najbardziej wartościowe. Żółtko stanowi tę część jajka, która niezbędna jest do utrzymania pełni zdrowia, jak również do budowy silnych i dużych mięśni. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze [...]
[...] zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości błonnika są sycące. Ponadto wiele badań sugeruje, że diety zawierające produkty pełnoziarniste zmniejszają ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2. Źródła: Am J Clin Nutr. 2015 Feb;101(2):251-61. doi: 10.3945/ajcn.114.088120. Epub [...]
[...] gdy komosa ryżowa zawiera go dwa razy więcej w tej samej porcji. Zamiast węglowodanów o niskiej zawartości białka, spożywaj te, które mają go więcej. Spożywaj wysokobiałkowe produkty węglowodanowe, takie jak wspomniana wcześniej komosa ryżowa, makaron z czerwonej soczewicy, makaron z ciecierzycy, amarantus czy kasza gryczana. Dzięki temu [...]
[...] go pozbyć: 1. Wyklucz żywność, która Ci szkodzi. Najczęstszymi nietolerowanymi substancjami są gluten (chleb, makaron, wyroby cukiernicze), alkohol, drożdże (ciasta, piwo) i produkty mleczne (ser, mleko, masło). Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak obserwowanie swojego organizmu i na podstawie prób i błędów eliminacja produktów, po których [...]
[...] i kalorii. Nie było istotnych różnic między obiema grupami. Należy pamiętać, że grupa oparta na roślinach spożywała dietę lakto-wegetariańską, co oznacza, że spożywali produkty mleczne i jajka. Dieta wegańska, w której nie ma żadnych produktów mlecznych ani mięsa, jest często mniej zasobna w białko. Jeśli należysz do tej kategorii, musisz [...]
Białko jest silnym termogenikiem, posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są [...]
[...] je. Korzystanie ze zdrowych przekąsek Przekąski to często ratunek na mały głód. Sięgamy po nie, gdy chcemy coś szybko zjeść i niestety są to zazwyczaj mało wartościowe produkty, np. Batoniki z cukrem, paczka kabanosów, solone orzeszki itp. Krótko mówiąc, są to paczkowane, przetworzone produkty, które mogą utrudnić zrzucenie kilogramów. [...]
[...] w przypadku poszukiwania pokarmów, które wywołują niepokojące objawy. Można stosować ją na przykład przez 2 miesiące, aby później pojedynczo wprowadzać kolejne produkty i obserwować, czy pojawiają się niepokojące symptomy. Kolejną grupą mogącą zaryzykować własnym zdrowiem mogą być osoby, pragnące szybko “zrzucić wagę”. Oczywiście [...]
Mleko i produkty mleczne (np. jogurty) często wywołują nadmierne wytwarzanie insuliny, dlatego są kontrowersyjne w podczas odchudzania. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może także sprzyjać rozwojowi nowotworów. Istnieje przekonująca teoria dotycząca wpływu zachodnich diet na przeżywalność i występowanie nowotworów. Wpływ różnych produktów [...]
Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]
[...] zdrowie, a także chcących utrzymać sprawność seniorów lub osób wracających do zdrowia po operacjach. Produkty roślinne, z reguły, zawierają mniej białka niż odpowiednie produkty zwierzęce. Producenci suplementów diety rozwiązali ten problem, wykorzystując silnie skoncentrowane formy wytwarzane wyłącznie ze źródeł roślinnych. Stosuje się [...]
[...] masy mięśniowej (duża podaż protein chroni mięśnie w trakcie redukcji). Nie musisz przestawiać się na dietę niskowęglowodanową, jednak wiele korzyści przyniesie przejście na produkty, które nie są przetworzone. Zamiast słodzonego jogurtu - kokosowy zamiennik ze świeżymi owocami (lub jogurt naturalny), zamiast ciast, ciastek i batoników - np. [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
[...] „American Association for Cancer Research”, więc trudno oczekiwać, iż naukowcy mają jakiś interes w wykazywaniu szkodliwości cukru. Co zapamiętać? I co z tego, że produkty w sklepach nie zawierają ostrzeżeń podobnych jak papierosy? Od wieków wiemy, iż tytoń jest szkodliwy dla zdrowia, jednak trzeba było ostatnich kilkudziesięciu lat, [...]
Popcorn, czyli prażona kukurydza, jest kontrowersyjnym elementem diety. Zanim przejdziemy dalej, kwestia przedstawia się podobnie, jak w przypadku ziemniaków. Jako takie, ziemniaki są niskokaloryczne i mogą być elementem zdrowej diety. W momencie, gdy zrobi się z nich chipsy, usmaży się je na patelni lub ugotuje i poda z dużą ilością tłuszczu oraz [...]